Innehåll
1) blåbärssaft. 2) blåbärssylt. 3) blåbärspaj med mandel. 4) hallonsaft. 5a) hallonsylt. 5b) hallonsylt. 6) hallonpaj.
7) blåbärspajer. 8) våffeltårta. 9) macarons.
7) blåbärspajer. 8) våffeltårta. 9) macarons.
****************************
1) Blåbärssaft - rårörd
1 kg bär
8-10 dl socker (efter smak, jag tog 8 dl)
1 l vatten
Blanda och låt stå något dygn. Sila
Blåbärssaft - kokt
- Skölj bären, lägg dem i en kastrull och häll på vattnet
- Låt koka 10 min eller tills bären avgivit sin saft
- Häll upp att självrinna i silduk
- Mät upp saften och häll den i en kastrull.
- Koka upp och tillsätt sockret, rör om tills sockret lösts upp och koka i 5 min till.
- Ta kastrullen från värmen och skumma av väl.
- Tillsätt Natriumbensoat (konserv. medel) utrörd i lite saft
- Häll upp saften i rengjorda varma flaskor, förslut väl
****************************
2) Blåbärssylt
1 kg bär
5 dl socker
5 dl syltsocker
2 msk socker
- Mosa ihop med socker i en gryta
- Värm under omrörning och koka 10 min
späd ev. med vatten om det blir för torrt - Blanda syltsocker och socker
- Tillsätt under omrörning och koka 2 min
- Häll upp sylten i väl rengjorda och uppvärmda burkar (100*)
- Sätt på lock
alt. till syltsocker:
- 1 krm natriumbensoat
- 1 tsk pektin
- 1 krm citronsyra
****************************
3) Blåbärspaj med mandel
En lättbakad blåbärspaj med mandel som blandas i smuldegen och strös på toppen. Servera pajen med en underbart god hemlagad vaniljsås.
Receptet gäller för 6 port
Ingredienser
- 3 dl vetemjöl
- 1⁄2 dl strösocker
- 125 g Svenskt Smör från Arla
- 1 msk vatten
- 1⁄2 dl flagad mandel
Fyllning:
- 1⁄2 liter blåbär
- 1⁄2 dl strösocker
- 1⁄2 msk potatismjöl
Till servering:
- 2 dl Arla Köket® vispgrädde
- 2 st äggulor
- 2 msk strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare. Ta undan 1/4, ca 1 1/2 dl, och spar det till topping. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt den stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min. Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl. Lägg dem i pajskalet och strö över smuldegen blandad med mandel. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt den svalna. Vispa grädden. Vispa ner äggula, strösocker och vaniljsocker. Servera såsen till pajen.
Tips:
Smaksätt blåbären med rivet skal av 1/2 citron eller 1 msk riven ingefära. Obs använd större mängd potatismjöl till frysta bär, 1 msk per 0,5 liter frysta bär.****************************
4) Hallon och blåbärssaft
2 l blåbär | |||||||||||
2 l hallon | |||||||||||
6 dl vatten | |||||||||||
8 dl socker/liter avrunnen saft | |||||||||||
1,5 krm natriumbensonat |
Gör så här:
- Rensa o skölj bären. Lägg i kastrull o tillsätt vatten. Koka 8-10
min eller tills bären avgivit
sin saft- Häll i bärmassan att självrinna i silduk -
Mät saften. Häll den i en gryta o koka upp. Tillsätt socker och rör om tills det smält. Koka
ytterligare ett par minuter. - Ta kastrullen från värmen och skumma. Tillsätt natriumbensoat utrörd i lite saft.
- Fyll saften på väl rengjorda flaskor och förslut dem
****************************
5a) Hallonsylt
2 l hallon | |||||||
1 kg syltsocker |
Gör så här:
- Skölj bären. Plocka bort ev. fula bär.
- Lägg bären och sockret i en gryta och koka under omrörning i 2 minuter.
- Skumma. Låt stå i 10 minuter.
- Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Sätt på lock. Förvara kallt.
****************************
5b) Hallonsylt
1 kg hallon6,5 dl socker
2 krm citronsyra
1 krm natriumbensoat
GÖR SÅ HÄR
1. Ut i naturen till hallonriset och plocka dej lite skogshallon.2. Rensa bären (och skölj dem om det är nödvändigt).
3. Varva bären med sockret (5-8 dl socker/kg hallon) direkt i en kastrull.
Låt stå svalt i några timmar.
4. Hetta långsamt upp bären.
Låt dem koka på svag värme utan lock 10-15 minuter tills bären är fyllda med lag.
Skaka kastrullen då och då,
RÖR inte i sylten, utan bara skaka kastrullen.
5. Tag kastrullen från värmen och skumma mycket väl,
(ta bort skummet som blivit på ytan).
6. Blanda citronsyra och natriumbensoat i lite av sylten,
rör om och rör ner det i kastrullen.
7. Häll upp den varma sylten på varma väl rengjorda glasburkar.
Fyll burkarna helt och tillslut genast.
8. Förvaras mörkt och svalt.
9. Serveras till gröt, flingor, pannkaka, i filen, tårtfyllning,
i bakverk som kakor, rulltårta, och mycket mer.
Ta lite sylt i ett glas mjölk och rör om.
****************************
6) Hallonpaj i stor form eller bakformar
4 portioner
- 150 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- Fyllning
- 3-4 dl hallon
- 2 msk socker
- 1 tsk potatismjöl
- Till servering
- florsocker
- vaniljkesella, vispad grädde
- eller glass
Gör så här
- Smält smöret och låt det svalna.
- Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt. Tillsätt det smälta smöret och arbeta ihop alltsammans till en deg.
- Tryck ut degen i portionsformar eller i en stor form som är cirka 22 centimeter i diameter.
- Lägg bären ovanpå degen. Blanda socker och potatismjöl. Strö sockerblandningen över alltsammans.
- Grädda mitt i ugnen i 225 grader, 15-20 minuter. Beräkna 5-10 minuter längre tid om en stor form används.
- Låt pajerna svalna något.
- Pudra över florsocker och servera hallonpajerna ljumma med vaniljkesella, vispad grädde eller glass.
****************************
7) Blåbärspajer
125 g smör
2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 msk potatismjöl
3 msk florsocker
5 dl blåbär
- Värm ugnen till 200 grader
- Blanda samman smör, vetemjöl och socker till en grynig massa
- fördela blåbären i en pajform ca 27 cm i diam.
sikta över potatismjölet och fördela smuldegen över bären - Grädda i ungefär 25 min tills den får vacker färg, ta ut och låt svalna
och sikta sedan florsocker över. Servera med vaniljglass eller vispad grädde
PS: jag gjorde inte riktigt som det står,
utan fördelade först pajdegen i formen och sen bären.
****************************
8)Våffeltårta
Härlig pannkakstårta eller våfflor som är barnens favorit! Snåla inte - även vuxna gillar pannkakstårta.
Ingredienser
****************************
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker
Några droppar röd hushållsfärg
50 g färska eller frysta och tinade hallon
2 msk vispgrädde
Eventuellt några droppar röd hushållsfärg
1. Kakor
Börja med kakorna. Häll kokhett vatten över mandlarna och låt dem stå ett par minuter.
2. Häll av vattnet och skala mandlarna genom att klämma på dem tills skalet lossnar.
3. Lägg mandlarna på lite hushållspapper och låt dem torka i cirka 1 timme.
4. Hacka chokladen till hallonkrämen ganska fint.
5. Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Det är lite knepigt eftersom mängden hallon är så liten, men gör så gott du kan, och blir purén inte helt slät så är det ingen fara.
6. Koka upp hallonpurén med vispgrädden i en liten kastrull.
7. Dra bort kastrullen från plattan och häll snabbt ner den hackade chokladen.
8. Rör tills chokladen har smält och krämen är jämn.
9. Tillsätt eventuellt några droppar röd hushållsfärg om du vill ha krämen mer färgstark.
10. Låt den stelna i kylen i någon timme, krämen ska bli lagom tjock för att spritsa.
12. Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål.
13. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.
14. Vänd ner mandel- och florsocker-blandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen.
15. Blanda tills du har en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite till så att den sjunker ihop en aning.
16. Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar.
17. Låt kakorna vila på plåten cirka 30 minuter. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
18. Sätt ugnen på 125 grader. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem.
19. Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från pappret. Är de svåra att få loss kan du låta dem torka lite till på plåten, eller lägga in hela pappret i frysen en stund.
20. Spritsa hallonkräm på botten av hälften av macarons.
21. Lägg ihop med resten av kakorna.
22. Kakorna håller sig några dagar i rumstemperatur, men går också bra att förvara i kylen i drygt en vecka, eller frysa in.
****************************
- 1 2⁄3 dl vetemjöl
- 4 dl Arla® mjölk
- 2 st ägg
- 1 tsk salt
- 1 1⁄3 msk Svenskt Smör från Arla
Fyllning:
- 133 1⁄3 g frysta hallon
- 166 2⁄3 g Arla Köket Kesella® kvarg vanilj
- 1 1⁄3 dl Arla Köket® vispgrädde
Gör så här:
Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet. Vispa i resten av mjölken, ägg och salt. Smält smöret i en stekpanna. Häll ner det i smeten. Grädda pannkakorna i stekpannan. Låt dem kallna. Tina hallonen. Mosa hälften och blanda med Kesella kvarg. Lägg ihop pannkakorna med hallonkrämen emellan till en tårta. Vispa grädden. Klicka den på tårtan och lägg på resten av hallonen vid serveringen.****************************
Macarons
Kakor
110 g sötmandel170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker
Några droppar röd hushållsfärg
Hallonkräm
125 g vit choklad50 g färska eller frysta och tinade hallon
2 msk vispgrädde
Eventuellt några droppar röd hushållsfärg
Gör så här
1. Kakor
Börja med kakorna. Häll kokhett vatten över mandlarna och låt dem stå ett par minuter.
2. Häll av vattnet och skala mandlarna genom att klämma på dem tills skalet lossnar.
3. Lägg mandlarna på lite hushållspapper och låt dem torka i cirka 1 timme.
Hallonkräm
4. Hacka chokladen till hallonkrämen ganska fint.
5. Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Det är lite knepigt eftersom mängden hallon är så liten, men gör så gott du kan, och blir purén inte helt slät så är det ingen fara.
6. Koka upp hallonpurén med vispgrädden i en liten kastrull.
7. Dra bort kastrullen från plattan och häll snabbt ner den hackade chokladen.
8. Rör tills chokladen har smält och krämen är jämn.
9. Tillsätt eventuellt några droppar röd hushållsfärg om du vill ha krämen mer färgstark.
10. Låt den stelna i kylen i någon timme, krämen ska bli lagom tjock för att spritsa.
Kakor
11. Mal mandlarna i en mandelkvarn, blanda med florsockret och sikta genom en sil. Har du ingen mandelkvarn kan du mixa mandlarna riktigt fint i en matberedare. Tillsätt florsockret och mixa lite till.12. Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål.
13. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.
14. Vänd ner mandel- och florsocker-blandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen.
15. Blanda tills du har en jämn smet. Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite till så att den sjunker ihop en aning.
16. Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar.
17. Låt kakorna vila på plåten cirka 30 minuter. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
18. Sätt ugnen på 125 grader. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem.
19. Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från pappret. Är de svåra att få loss kan du låta dem torka lite till på plåten, eller lägga in hela pappret i frysen en stund.
20. Spritsa hallonkräm på botten av hälften av macarons.
21. Lägg ihop med resten av kakorna.
22. Kakorna håller sig några dagar i rumstemperatur, men går också bra att förvara i kylen i drygt en vecka, eller frysa in.
****************************
jag får hämta syltrecept hos dig,
SvaraRaderaSå gärna så. Blåbärspajen vet jag ännu inte hur den smakar. Håller på att göra den.
SvaraRaderaPajen blev jättegod!
Radera